Iivo Niskanen voitti olympiakultaa ylivoimaisella suorituksella!

Iivo Niskanen onnistui täydellisesti miesten perinteisen 15 kilometrillä Pekingin olympialaisissa ja voitti uransa kolmannen olympiakullan.

Perjantaina hiihdetty Pekingin olympialaisten miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailu oli Iivo Niskasen suvereeni näytös. 30-vuotias suomalainen päihitti toiseksi sijoittuneen Venäjän Aleksandr Bolshunovin huimalla 23,3 sekunnin erolla. Pronssia kisasta sai Norjan Johannes Höslöft Kläbö, joka jäi Niskasen vauhdista peräti 37,5 sekuntia.

Niskaselle olympiakulta oli jo uran kolmas. Aikaisemmat olympiakultansa hän voitti Sotšin parisprintissä 2014 ja Pyeongchangin 50 kilometrin perinteisen kilpailussa 2018. Niskasesta tuli kautta aikojen neljäs suomalainen maastohiihtäjä, joka on voittanut urallaan kolme olympiakultaa. Kolmen olympiakullan kerhon muodostavat nyt Veikko Hakulinen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Eero Mäntyranta ja Iivo Niskanen.

Kärjessä alusta loppuun

Niskasen suoritus perjantain 15 kilometrin kisassa oli tasaisen varma. Hän oli 3 kilometrin väliaikapisteellä jo reilut kymmenen sekuntia edellä muita. Kisan puolessavälissä eroa Bolshunoviin oli 11,4 sekuntia. Jälkimmäisellä puoliskolla Niskanen repi eroa vielä isommaksi – 10,5 kilometrin väliaikapisteellä ero kovimpaan kilpakumppaniin eli Bolshunoviin oli jo 28,8 sekuntia.

13,8 kilometrissä ero venyi 29,1 sekuntiin. Kaikkensa ladulle jättänyt Niskanen oli maalissa lopulta 23,2 sekuntia Bolshunovia nopeammin. Niskanen siis johti kilpailua ensimmäisestä väliaikapisteestä maaliin saakka.

Suomen valmennustiimi ja muut taustahenkilöt kannustivat Iivoa ladun varrella hurjasti läpi kilpailun, eikä Suomen ykköstykki pettänyt odotuksia, vaan venyi Suomen maastohiihtohistorian yhteen upeimmista suorituksista. Niskasen hiihto sai heti kilpailun jälkeen paljon kansainvälistä mediatunnustusta ja samalla hän nousi suurimpien suomalaisten maastohiihtolegendojen joukkoon.

– Kyllä se oli hyvä päivä tänään. Olosuhteet sopivat minulle ja koen, että olen onnistunut rakentamaan elämäni parhaan kunnon näihin kisoihin, Niskanen totesi Ylen haastattelussa.

– Olen lähes kaksi vuotta viettänyt aikaa neljän seinän sisällä, niin se kaikki tunnelataus purkautui tämän kisan jälkeen. Kahdeksan vuotta sitten ei oltu ihan mitaleilla, ja se antoi sellaisen nälän, että haluan seuraavissa olympialaisissa olla elämäni parhaassa kunnossa.

Hyvärinen upeasti kuudes

Kilpailussa nähtiin myös toinen ilahduttava suomalaisonnistuminen. Niskasen 30-vuotias joukkuekaveri Perttu Hyvärinen sijoittui kuudenneksi.

Jo viime sunnuntaina Hyvärinen osoitti olevansa huippukunnossa sijoittumalla seitsemänneksi yhdistelmäkilpailussa. Perjantain kilpailussa hän jäi noin puoli minuuttia pronssia napanneesta Norjan Kläbösta.